Laura Codruța Kovesi cere ridicarea imunității pentru Eva Kaili și Maria Spyraki în scandalul Qatargate

de: Anca Lupescu
15 12. 2022

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a cerut joi ridicarea imunității a doi deputați greci din Parlamentul European, Eva Kaili și Maria Spyraki, suspectați de comiterea de fraude.

Se cere ridicarea imunității pentru doi europarlamentari

„Pe baza unui raport de anchetă primit de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), există suspiciunea de fraudă în detrimentul bugetului UE, în legătură cu gestionarea indemnizației parlamentare și, în special, în ceea ce privește remunerarea asistenților parlamentari acreditați”, a precizat procurorul într-o scurtă declarație.

„În conformitate cu legislația națională aplicabilă, doamnele Kaili și Spyraki au dreptul la prezumția de nevinovăție”.

În conformitate cu legislația UE, deputații europeni nu pot fi supuși niciunei forme de anchetă, detenție sau proceduri judiciare din cauza opiniilor exprimate sau a voturilor exprimate în calitatea lor de legislatori aleși în mod democratic.

Scandal de corupție fără precedent în UE

Eva Kaili este europarlamentarul aflat în centrul scandalului de corupție care a provocat o undă de șoc la Bruxelles. Ea a fost arestată vineri, fiind suspectată de lobby ilicit în favoarea unei țări din Golf, despre care se crede în general că ar fi Qatar.

Ea a fost acuzată de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani și rămâne în arest alături de alți trei suspecți, printre care și partenerul ei, Francesco Giorgi. Ea urmează să se prezinte în fața unui judecător pentru o audiere preliminară la 22 decembrie.

Mai multe birouri ale asistenților parlamentari au fost sigilate ca parte a anchetei în curs. De asemenea, poliția belgiană a înghețat resursele IT ale angajaților din parlament pentru a preveni dispariția unor date cheie.

Kaili a fost deja destituită din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European și membră a grupului socialist, cunoscut sub numele de S&D.

Arestarea ei a fost posibilă deoarece ar fi fost prinsă în flagrant delict, singura circumstanță care revocă imediat imunitatea parlamentară.

Maria Spyraki este și ea europarlamentar grec, dar face parte din Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta. Ea ocupă funcția de vicepreședinte al delegației Parlamentului pentru relațiile cu China.